Temizlik-İbadet İlişkisi
“Allah temizdir, temizliği sever.” buyuruyor güzel Peygamberimiz (as). Bu sebeple hem günlük hayatımızda hem de ibadetler esnasında temizliğe dikkat ederiz. İslâm’a göre üç çeşit temizlik vardır: Maddî temizlik, hükmî temizlik, manevî temizlik. Maddî temizlik Müslüman, ibadetlerinde ve günlük yaşantısında necaset adı verilen pisliklerden bedenini, elbisesini ve çevresini temizlemesidir. Abdesti veya guslü olmayan kişi, görünürde bir kirliliği olmamasına rağmen dinimizce hükmen kirli sayılır. Bu duruma hades adı verilir. Abdest ve gusül almakla hadesten temizlenilmiş olunur. İşte bu temizlenmeye hükmî temizlik adı verilir. Manevî temizlik de kalbin ve benliğin, yalan, kibir, haset, gıybet ve benzeri bütün kötülük, günah ve çirkinliklerden arındırılmasıdır.
İslâm’da ibadet ile bu üç tür temizlik arasında sıkı bir ilişki bulunur. Örneğin namaz kılmak istediğimiz zaman elbisemizin, bedenimizin ve çevremizin temiz olmasına dikkat etmeli, ayrıca abdest almalıyız. Bu ikisine ek olarak kalbimizi ve benliğimizi manevî kirlerden uzak tutmaya dikkat etmeliyiz. Namaz örneğinde olduğu gibi her türlü ibadet için bu üç temizlik bir bütünün birbirinden ayrılmaz parçalarıdır.
Hz. Peygamber’in (as) “Temizlik imandandır.” hadisi de bizlere önemli hatırlatmalarda bulunmaktadır. Özellikle ibadet öncesinde her çeşit maddî ve manevî kirden arınmak, bizi ibadetlere yöneltecek manevî ortamın olunmasını sağlar.