İslam’ın Şartları
İslam Beş Temel Esas Üzerine Kurulmuştur
Peygamber Efendimiz (as) bir hadisinde İslâm’ın beş temel üzerine kurulmuş bir binaya benzetmiştir. Hadiste sayılan beş öğe, binanın taşıyıcısı, temelidir.
Bina ise sadece temelden ibaret değildir. Binanın iskeleti, duvarları, çatısı ve daha birçok bölümü bulunur.
“İslâm” da beş temel üzerinde yükselen; inanç esasları, ibadetleri, görev ve haklara ilişkin öğütleri, ahlâk esaslarıyla kusursuz bir binaya benzer.
İslam beş temel üzerine kurulmuştur.
- Allah’tan başka ilâh olmadığını, Muhammed’in (as)
- O’nun kulu ve resûlü olduğunu kabul etmek,
- Namaz kılmak,
- Zekât vermek,
- Hacca gitmek,
- Ramazan orucunu tutmak.
Hadis-i şerif
-
Kelime-i Şehadet
“Ben kabul ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur. Yine kabul ederim ki Muhammed (as) Allah’ın kulu ve resûlüdür.” ifadesi bir kimsenin Müslümanlığa ilk adımıdır. Bu sözleri diliyle söyleyip gönülden onaylayan kişiye Müslüman denir.
-
Namaz Kılmak
İslâm dininin imandan sonra en çok önem verdiği ibadet namazdır. Peygamberimiz (as) “Namaz dinin direğidir.” buyurur. Peygamberimiz (as), kıyamet günü insana ilk sorulacak amelin namaz olduğunu bildirir.
Namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar.
(29 / Ankebût Suresi, 45. Ayet)
-
Oruç Tutmak
Oruç, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için imsak vaktinden iftar vaktine kadar bilinçli olarak hiçbir şey yiyip içmemek şeklinde yerine getirilen bir ibadettir. Oruç tutan kimse ayrıca gün boyu güzel işler yapmaya, kalp kırıcı ve kötü sözlerden uzak durmaya çalışır.
Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.
(2 / Bakara Suresi, 183. Ayet)
-
Hacca Gitmek
Hac, Mekke’de bulunan Kâbe’yi ve belirli kutsal yerleri, hac aylarında usulüne uygun olarak ziyaret etmektir. Namaz, kurban ve tavaf gibi birçok ibadet ile onların hikmet ve faydalarını da içeren bir özelliğe sahiptir.
Kim çirkin söz söylemeden ve günah işlemeden hac ibadetini yerine getirirse annesinden doğduğu gündeki gibi günahsız olarak evine döner.
Hadis-i şerif
-
Zekât Vermek
Zekât, dinimizce zengin sayılan kimselerin, mallarının belli bir oranını, Kur’an-ı Kerim’de belirtilen hak sahiplerine Allah rızası için vermeleridir. Zekât pek çok fayda ve hikmetinin yanı sıra sosyal dayanışma ve barışıda sağlayan bir ibadettir.
(Allah,) bana yaşadığım sürece namazı ve zekâtı emretti.
(19 / Meryem Suresi, 31. Ayet)