Kainat Alemi

Güneş enerjisinin ne kadarını alıyoruz?

[image width=”medium”]davet[/image]Güneş Dünya’dan yaklaşık 150 milyon kilometre uzaklıktadır. Eğer, saatte 1000 kilometre hız yapabilen uçakla gitseydik, bu mesafeyi 17 yıl 36 gün­de alabilirdik. Işık hızıyla gittiğimizden, Dünya’dan kal­ktıktan 8 dakika sonra direk Güneş’e varırız.

Güneş’e yaklaştıkça cehennemi sıcaklığını hissedi­yoruz. Aslında Güneş’e değil varmak, yaklaşmak bile mümkün değil. Yüzeyindeki sıcaklık 6 bin, merkezin­deki de 15 milyon derecedir! Böyle sıcaklığa can da­yanır mı?

Alev alev gazdan oluşan bu müthiş küre, Dünya’nın biricik hayat kaynağıdır. Işığımızı, ısımızı hep o temin eder. Ama nasıl? .

Dünya’yı en uygun bir yörüngeye oturtmakla. Cenabı Hakk’ın ilmine ve hesabına bakınız: Dünya’yı öy­le hassas bir mevkiye yerleştir­miş ki, şayet Güneş’e biraz ya­kın olsak yanacağız. Dünya, Gü­neş’in uzaya saldığı enerjisinin milyarda ikisini almaktadır. Mil­yarda üçünü alsa, hâlimiz du­man demektir!

Bu büyük küre, büyük ölçü­de ısı ve ışık üretir. Öyle ki, bir saniyede ürettiği enerji, Dünya’daki üç milyar enerji santralinin, bir yılda ürettikleri enerjiye eşittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu